Khamis, Disember 04, 2008

PEKERJA ASING..FENOMENA YANG DIPERSELISIHKAN

Bekukan kemasukan pekerja asing?

Saban hari di media massa kebelakangan ini orang sedang membicarakan mengenai warga asing yang datang bekerja di Malaysia. Berdasarkan pemerhatian, tiada satu pun ulasan bersifat positif dengan kehadiran mereka. Bahkan, semuanya membangkitkan perkara-perkara negatif dan menggambarkan seolah-olah warga asing ini majoritinya adalah penjahat, samseng, pemeras dan lain-lain.

Sebelum kita mengulas isu ini, sepatutnya kita cuba dahulu memahami secara spesifik, siapakah warga asing yang dimaksudkan? Ini tidak, membabi buta sahaja beri komen, dengan ulasan-ulasan bersifat hipotesis, tiada fakta, agakan sendiri, perasan hebat dan berat sebelah. Boleh baca sendiri di sini (forum Utusan Online bertarikh 5 Disember 2008)
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum

Saya tidak berhajat untuk membela warga asing yang bekerja di Malaysia. Cuma saya ingin meperincikan dahulu pembahagian mereka mengikut apa yang saya tahu dan berfakta. Semua perlu faham, dalam fiqh sekalipun, kaedah mengeluarkan hukum tidak boleh melihat kepada masalah secara umum, tetapi perlu diperincikan mengikut situasi (waqi’) dan maslahat. Sebagai contoh; dadah – hukumnya adalah haram hanya apabila diketagihkan. Ia tidak haram untuk perubatan. Sekiranya hendak qiaskan dadah dengan arak, hanya apabila wujud illah yang sama iaitu memabukkan. Sekiranya kita terus hukumkan haram dadah secara total, selepas ini takkan ada lagi panadol, paracetamol dan uphamol.

Saya memahami kebimbangan sesetengah warga Malaysia dengan kebanjiran warga asing. Akan tetapi mereka perlu fokuskan kepada siapa yang mereka bimbang? Perlu maklum, ada beberapa pembahagian warga asing di Malaysia:

1. Warga asing Mahir – ekspatriat atau pegawai dagang
Masuk secara sah dan menggunakan Pas Penggajian

2. Warga asing separa mahir/kurang mahir
Masuk secara sah menggunakan Pas Lawatan Kerja Sementara

3. Warga asing professional – hadir atas jemputan seperti pensyarah, pemuzik
Masuk secara sah menggunakan Pas Profesional

4. Warga asing pelawat
Masuk secara sah menggunakan Pas Lawatan Sosial

5. Warga asing yang merupakan tanggungan kepada pegawai dagang
Masuk secara sah menggunakan Pas Tanggungan

6. Selain itu, ada juga warga asing yang masuk secara sah, untuk tujuan-tujuan selain daripada di atas. Mereka ini diberikan Pas Khas oleh Imigresen.

Kemasukan secara di atas sebenarnya telah ditapis oleh Jabatan Imigresen. Penjenayah yang direkodkan oleh Polis Antarabangsa (INTERPOL) tidak akan berjaya masuk menggunakan mana-mana pas yang sah. Ini kerana secara automatik, sistem akan mengesan mereka sebagai penjenayah dan kelulusan masuk tidak akan dikeluarkan. Sebenarnya terdapat satu kategori yang sewajarnya kita takuti, iaitu warga asing yang masuk secara tidak sah / PATI. Sekiranya hendak mencerca, cercalah golongan ini, yang senyap-senyap melanggar undang-undang kita. Majoriti adalah Indonesia dan ada juga daripada negara jiran lain seperti Thailand, Filipina dan.. Singapura? Eh..ada ke tak.. Rasanya tak ada, sebab teori putaran penghijrahan antarabangsa menyatakan warga negara kurang maju akan berhijrah ke negara lebih maju. Indon pula lebih mudah masuk ke Malaysia kerana sempadan yang luas antara kita dan mereka terutamanya di Sabah dan Sarawak berbanding Singapura.

Tidak dinafikan, ada juga warga asing yang sah melakukan jenayah, tetapi bilangan mereka amatlah kecil berbanding PATI dan warga tempatan. Ini kerana mereka masuk secara sah – bukti nyata mereka adalah orang baik. Mereka juga terikat dengan majikan – kalau majikan tak puas hati, kena hantar balik. Mereka berniat nak cari rezeki, sebab itulah mereka berhijrah jauh mencari duit yang tiada di tempat asal. Untuk golongan seperti ini, Islam memberikan ruang luas kepada mereka, berhijrahlah cari rezeki yang halal. Sesungguhnya bumi Allah ini luas!

OK, mungkin kita boleh akui bahawa masalah utama adalah penguatkuasaan. Polis, tentera, imigresen, marin dan lain-lain penguatkuasa gagal membendung kemasukan PATI. Ada seorang individu yang dengan rakusnya cuba membandingkan cara Singapura membendung pekerja asing dan PATI berbanding Malaysia. Hakikatnya, kita nak bandingkan Malaysia dengan Singapura, seolah-olah seperti kita bandingkan banglo dengan bilik. Singapura hanyalah satu bilik, apa sahaja yang berlaku dapat dilihat oleh tuan punya bilik kerana :

1. Bilik adalah kecil;
2. Bilik senang dikemas;
3. Susah nak sembunyikan barang dalam bilik;
4. Senang nak geledah bilik;
5. Bodohlah kalau satu bilik pun tak boleh kawal!

Malaysia? Banglo 14 bilik, ada special 2 master bedroom (Sabah dan Sarawak)

1. Luas, ada laman lagi;
2. Pagar keliling pun susah nak monitor;
3. Bilik ada banyak sangat. Kadang-kadang tak sempat nak jenguk pun;
4. Nak kemaskan satu banglo perlu satu hari suntuk atau berhari-hari;
5. Ada anak jiran-jiran suka tebuk pagar..

Lagi pula, dalam usaha melindungi hak untuk warga tempatan bekerja, kita selamba salahkan warga asing yang datang mencari rezeki. Tujuh/lapan tahun dahulu saya pernah bekerja sementara di sebuah Stesen Minyak Shell. Bersama-sama saya adalah dua orang Indonesia dan sejumlah warga kita. Yang ditangkap mencuri duit, orang kita. Yang mencuri minyak hitam kereta dalam kedai (depan mata saya), orang kita. Yang bergaduh dengan samseng rempit, orang kita. Yang datang kerja seminggu je, orang kita. Mana tauke tak tension! Syukurlah saya sempat bekerja satu tahun setengah, dengan komited dan berdaya maju sebelum mendapat rezeki kerja Kerajaan. Alhamdulillah. Tauke pun tumpang gembira.

Satu lagi, Perlukah disekat kemasukan warga asing untuk bekerja atas alasan keselamatan? Pekerja daripada negara jiran kita kebanyakannya muslim, dan mereka kesempitan kehidupan di negara mereka. Negara UAE, mempunyai pekerja asing yang lebih ramai daripada warga tempatan. Dengan undang-undang yang ketat, kes jenayah yang berlaku sangatlah minimum. Oleh itu, sewajarnya kita berfikir secara rasional, atas dasar kemanusiaan dan kesedaran bahawa ‘Man jadda wajada’ (Siapa yang berusaha, dialah yang akan dapat), jangan disalahkan warga asing yang datang bekerja, salahkan diri kita dahulu yang memilih kerja walaupun kelulusan setakat PMR, tetapi mengharapkan kerja hawa dingin semata.

Wallahua’lam

Tiada ulasan: